16 במאי 2019

טיולים בארץ

עין קשתות - מחלבת נטור



עין קשתות הוא האתר הארכאולוגי היהודי המרשים ביותר בישראל, שקם לתחייה לאחרונה, תוך שימוש מינימלי באלמנטים של שחזור ושימוש מקסימלי בממצאים אותנטיים שנמצאו באתר.

"אום אל קאנטיר", אם הקשתות בעברית, אין מדובר בעוד אתר ארכאולוגי שבו רב החסר על הנמצא אלא ההפך. עין הקשתות הוא אתר ארכאולוגי מרהיב  שקומם מחדש( נבנה תוך שימוש באבנים המקוריות ממנו הוא נבנה) בטכנולוגיה חדשנית, הפרויקט ערך  במשך 15 שנה ונפתח לקהל הרחב לפני 7 חודשים.

עין קשתות הוא אתר מורשת יהודי, הנמצא בדרום רמת הגולן, כאן בשנת 150 לספירה לערך הכל התחיל: הוקם כפר יהודי עתיק שבמרכזו היה ניצב בית כנסת מפואר ומרשים ביותר, שנבנה מאוחר יותר, במאה השישית לספירה (550 לספירה לערך). בית כנסת זה אשר בעין קשתות, הוקם כחמש מאות שנה לאחר שהיהודים חוו מספר אירועים קשים ביותר: הראשון שבהם; בשנת 67 לספירה - חורבן העיר העתיקה גמלא הסמוכה ע"י הרומאים ותבוסת היהודים במרד הגדול .השני; חורבן בית המקדש השני וחורבן ירושלים. בעקבות זאת  יהודים רבים הגיעו לכאן - לרמת הגולן והחלו להקים יישובים יהודיים שבמרכזם, בתי כנסת, לב ומרכז החיים הרוחניים של יהודים דאז.



בשנת 749 לספירה ארעה באזור רעידת אדמה קשה מאוד שהחריבה עד היסוד,  את בית הכנסת והכפר העתיק שהיו כאן.
כל מה שאני מספר לכם מועבר כאן בצורה ברורה מאוד וקלה להבנה לילדים ומבוגרים כאחד, זאת  באמצעות סרט קצר המוקרן באולם ממש בכניסה לאתר עין קשתות.



במשך 200 השנים שבית הכנסת עמד על טילו , ניהלו כאן היהודים אורח חיים הוליסטי ורוחני כאחד. עדויות לכך הם המעיינות שנבנו בתוך הכפר ונמצאים במקום עד היום.





מעיינות אילו היוו את מקור החיים בכפר ותרמו לשגשוגו הכלכלי דרך: בתי בד שהוקמו כאן לצורך הפקת שמן זית; מפעל להלבנת בדי פשתן ועוד. סמוך למעיין ניתן להבחין בקשתות הגדולות, אילו הם הקשתות שנתנו לאתר את השם שלו.



הלכנו כ -200 מטרים מהמקום בשביל מונגש שברקע נראית הכנרת בבירור, מתחת  להרים המשתפלים והנשקפים מפה, בעלי יופי בלתי נתפס, עובר נחל סמך אשר מתנקז בסופו של דבר לכנרת דרך בקעת בית צידא.
לעיננו התגלה מחזה מדהים, בית כנסת יפהפה עם קשתות ואבני יסוד מקוריים שנמצאו כאן בחפירות וחוברו להן יחדיו בפרויקט מיוחד של רשות העתיקות שכלל שימוש בטכנולוגיית סריקה דיגיטלית. התוצאות לנגד עינכם.





בתוך המבנה שהוקם מחדש בכזה דיוק ניתן לראות את היכל הקודש שהוא עטוף במבנה מיוחד עם קשתות שעל גביהן חרוטים סמלים של :נשר; מנורה; אתרוג ולולב; שופר ועוד.







עבורי החוויה הזו הייתה מיוחדת במינה מאחר שהיא שופכת אור על המקורות שלנו כעם ומציגה את המורשת שלנו באופן כל כך חד -משמעי ומיוחד שמסביר עד כמה עשירה ומפוארת היא ההיסטוריה של העם שלנו. מעבר לכך יש לציין שהמסלול כולו מונגש, עושה רושם כי נעשו מאמצים כבירים להפוך את האתר הזה למשהו סימבולי  יהודי זאת מעבר להיותו אתר ארכאולוגי ממעלה ראשונה. כמו כן במקום ניתן לערוך אירועים כגון : בר מצווה , חתונה ועוד. ולתת לאירוע שלכם ממד רוחני- יהודי מיוחד במינו.

מחירים : מבוגר - 25 ש"ח , ילד מגיל 5 - 15 ש"ח. ניתן להזמין הדרכה לקבוצה בעלת עד 50 מבוגרים או 30 ילדים (מינימום קבוצה - 30 איש ) בעלות של 450 ש"ח.
שעות פתיחה: יולי אוגוסט:  א'-ה' 9:00-19:00. ו' 9:00-16:00. שבת 9:00-19:00.
                    מרץ- נובמבר : א' - ה' 9:00-17:00 ו' 9:00-16:00 שבת 9:00-18:00.
                    דצמבר -פברואר: א' -ה' 9:00-16:00 ו' 9:00-14:00 שבת 9:00-16:00.
טלפון: 050-2001099 מייל : meinkshatot@megolan.org.il
כתובת האתר: www.einkeshatot.org.il.



מכאן נסענו לעולמה  המופלא של קארינה - מחלבת נטור השוכנת סמוך לאתר עין קשתות. מחלבת נטור היא מחלבת גורמה בהרי הגולן הדרומיים שנוסדה ע"י קארינה שהגיעה לישראל מקובה לפני 17 שנה, היא התחתנה עם בן זוגה שיחד באו לכאן כדי להגשים את החלום הציוני הוא : מגדל עזים וכבשים והיא שלמדה את רזי ייצור הגבינות במשך לא פחות מ 6 שנים. באוקטובר 2018 הוקמה כאן המגבנה של קארינה המייצרת ללא הרף במו ידיה , בלי רובוטים או מכונות כלשהן - גבינות גורמה ובוטיק.


קארינה הסבירה לנו במהלך סיור מרתק במפעל שלה איך מייצרים גבינה, אין מדובר בתהליך פשוט אלא תהליך ארוך מאוד שלוקח בין 6 חודשים לשנה עד לקבלת המוצר המוגמר - גבינה. תהליך הייצור בקצרה: אל המפעל מגיע חלב כבשים מפוסטר היא מחממת אותו לטמפרטורה של 72 מעלות צלסיוס, לאחר מכן בתהליך מבוקר היא מנמיכה את הטמפרטורה לטווח של 42 - 38 מעלות (השאלה איזה סוג גבינה היא מייצרת)



החלב משם זורם אל מיכלי גיבון גדולים מנירוסטה שם הם עוברים תהליך של גיבון :אל חלב הכבשים  המפוסטר היא מוסיפה מחמצת(אילו הם חיידקים אשר מקנים לגבינה את הטעם שלה) כאשר לכל גבינה מחמצת משלה בנוסף שמה אנזימים אשר הופכים את החלב לגבן - לאחר המתנה של 45 דקות קיבלנו גבן (מוצקי החלב) חותכים את הגבן לחתיכות קטנות מערבבים כשעה וחצי ואז שמים בתבנית את הפתיתים למשך 18-26 שעות. הקזאין שנמצא בחלב הוא חומר אשר גורם לגבינה להתגבש. משם הגושים עוברים לחדר הבחלה מיוחד  שם בעזרת תהליך מיוחד שבו שולטים בטמפרטורה ובלחות הגבינות נחות על גבי המדפים למשך 3 חודשים עד שנה עד שהן מוכנות לשיווק.



קארינה נתנה לנו לטעום מהגבינות שלה שהיו פשוט מעדן - לא פלא שמדובר על גבינות שכולן עבודת יד שעשויות מחלב כבשים 5.8 אחוז שומן. פלטת הגבינות כללה את גבינות הבוטיק פרי ידיה של קארינה כגון : תום, סנט מור, פיקורינו, גאודה, נעמי (גבינה פרי פיתוח עצמאי), מונצ'נגו,



מעדן אמיתי חובה להגיע לטעום. מחירים פלטת גבינות לזוג תעלה לכם כ 75 ש"ח עם נוסיף לזה יין זה כבר יעלה לכם 150 ש"ח ופלטת טעימות 50 ש"ח. כל הגבינות כשרות בהשגחת הרבנות רמת הגולן. טלפון: 050-4563111. מייל:k.y.refael@gmail.com. כתובת : נטור(בוייז : מחלבת נטור). קארינה משווקת את מרכולתה לחנויות בוטיק ושווקי איכרים בארץ והגבינות שלה מוכרות בזכות האיכות שלהן. כל השבוע המקום פתוח למבקרים, מומלץ לתאם מראש הגעה. שבת המקום סגור. יש אפשרות לקנות גבינות במקום. בכל אופן אם הגעתם בשבת הגבינות של מחלבת נטור נמכרות בכרם קאנטיר הסמוך למקום. מה בסביבה: שמורת גמלא; עין אניעם; המג'רסה.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

הצטרף לניוזלטר החינמי שלנו